Főoldal Fogyasztás Sötétzöld Őrszem Nyomkereső Zöldtech Fotóriport Kapcsolat
Programajánló
•   2016. január 13 - Ember és Természet Kollégium    tovább >>
•   2016. január 9-10 - Túlélő túra az Úz völgyébe    tovább >>
•   2015. december 4. - „Magyarok a világ nyolcezresein” - rendhagyó földrajzóra    tovább >>
•   2015. november 30. - Best 100 - nemzetközi fotópályázat    tovább >>
•   2015. október 17. - Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat (67.) Dénes István emléktúra 2015    tovább >>
•   2015. október 24. - Fogolyán Kristóf Teljesítménytúra    tovább >>
•   2015. október 14. - Az atomenergia – áldás vagy átok? - előadás    tovább >>
•   2015. október 8 - Egy rendhagyó nászút kerékpárral a világ körül-élménybeszámoló    tovább >>
•   2015. október 10 - VIII. Káposztavágás-vásár Szépvízen    tovább >>
•   2015. október 2-4. Egyeskő 60 teljesítménytúra    tovább >>

Még több>>  

Hírlevél
  Zöld szerda
     • Zöld szerda
  Csípős túró
     • Csípős túró
  Ajánló
     • Zöldportál - videó
     • Filmajánló
     • Könyvajánló
  Környezeti nevelés
     • Nevelés
     • Hangyasuli
  Természetvédelem
     • Védett területek
     • Biodiverzitás
  Pályázatok/Képzések
     • Engedélyeztetés
     • Képzés
     • Környezetvédelmi pályázatok
Hulladék átvevőhelyek >>
Szavazz
Te mit teszel azért, hogy óvd a környezetet?
Szavazás állása
 

 

Zöldövezet program - 2013

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2013. január 22-én Csíkszeredában ismét meghirdeti, immár nyolcadik alkalommal a Zöldövezet programot. A mintegy 150.000 eurónyi támogatási keretre környezetvédelmi projekteket megvalósító civil szervezetek nyújthatnak be pályázatot.

Szerző: Polgár-Társ Alapítvány


 

„A MOL Románia támogatása a környezetvédelmi projektek megvalósításában mára hagyománnyá vált, hiszen a Polgár-Társ Alapítvánnyal, valamint számos önkéntes bevonásával évről évre megszervezzük a Zöldövezet programot. A program legfontosabb célkitűzései közé a fiatalok környezetvédelmi nevelése, illetve a nagyközönség védett területekkel kapcsolatos mentalitásának megváltoztatása tartozik. Ennek értelmében fontosnak tartjuk azt is, hogy a programot időről időre megújítsuk, új elemeket vonjunk be. Az idén egyrészt bővítettük a pályázók körét, másrészt fokozottan motiválni szeretnénk a pályázókat a programok kiváló megvalósítására, ezért idéntől a Védett területek keretében is meghirdetjük a Zöldövezet díjat. A nyertes szervezetnek ez a díj a pályázati összegen felül további 10 000 lejt jelent”- mondta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

 

„A Zöldövezet program évről évre növekvő sikere két tényt bizonyít: egyrészt azt, hogy a társadalmi célok érdekében történő civil-vállalati együttműködéseknek jelentős létjogosultsága van. Másrészt azt, hogy az ilyen jellegű, stratégiailag kigondolt együttműködéseket hosszú távon érdemes elképzelni és működtetni. Külön öröm számunkra, hogy ennek a programnak köszönhetően jelentős mértékben közelebb kerülünk környezeti, illetve közösségfejlesztési célkitűzéseink megvalósításához” – nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

 

A Zöldövezet programot, annak két komponensével együtt (Városi zöldövezet és Védett területek) a Polgár-Társ Alapítvány szervezi a MOL Románia által nyújtott támogatás alapján.

 

Idén újdonságnak számít, hogy lehet pályázni városi társasházak belső udvarainak zöldesítésére, meglévő zöldfelületek felújítására is.

Szintén újdonság, hogy ettől az évtől kezdődően a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a Védett területek komponensben is díjazza azt a szervezetet, amely pályázatának lebonyolítása során nagyszámú önkéntest mozgósított, valamint kreatív és újító szellemű ötleteket valósított meg. A Védett területekért díj összege legtöbb 10 000 lej lehet.

 

A Zöldövezet program idei kiírásáról

A pályázatok leadásának határideje 2013. február 19. A nyertes pályázatok listáját március végén teszik közzé. Városi zöldövezetek kialakítására vagy felújítására legtöbb 9.000 lejnyi támogatás nyerhető el. Védett területek népszerűsítésére a megszabott legnagyobb támogatás 20.000 lej. A pályázati feltételekkel kapcsolatban bővebb információt a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon lehet találni.

 

Támogatás a következő tevékenységekre igényelhető:

·         Zöldövezetek rehabilitálása és létrehozása környezetbarát módon

·         Környezeti nevelés a fiatalok és helyi közösségek körében

·         Junior Ranger tábor – a fiatalok bevonása a biodiverzitás megőrzésébe és a környezetvédelembe

·         Védett Terület Napja – az év egyik napját az adott védett terület hivatalos napjának nevezik ki, az ehhez fűződő tevékenységekbe bevonják a helyi közösséget

·         Látogatóközpontok létrehozása vagy felújítása a védett területeken

·         Tanösvények létrehozása vagy felújítása

·         Nemzetközi Biodiverzitás Napja alkalmából szervezett tevékenységek

 

A 2012-es év eredményei

A MOL Románia több mint  623.000 lej támogatást ajánlott fel, a program eredményei pedig a következőek voltak:

·         Több mint 15.500 személy vett részt az 50 pályázat kivitelezésében

·         Létrehoztak vagy felújítottak megközelítőleg 36.400 m2 városi zöldövezetet

·         Több mint 4.200 csemetét és cserjét ültettek el, valamint több mint 5.150 virágot

·         Létrehoztak 11 tanösvényt és 3 állandó kiállítást

·         A Biodiverzitás Napjának megünneplése 3 védett területen, valamint a Védett Terület Napjának megszervezése 3 helyszínen

 

A Zöldövezet díj nyertese 2012-ben

A Zöldövezet díj nyertese 2012-ben a Pro Muzeum Alapítvány Gyergyószentmiklósról. Az alapítvány a Tarisznyás Márton Múzeum udvarán alakított ki egy botanikus kertet, amelyben a Gyergyói-medence őshonos növényvilágát csodálhatják meg az érdeklődők. A Hortus botanicus Gyergyoiensis elnevezésű pályázat eredetiségének és a benne rejlő környezeti-nevelői lehetőségeknek köszönheti, hogy elnyerte a Zöldövezet díjat. A pályázat keretében létrehoztak egy sziklakertet, egy mesterséges lápot és egy kis tavat, kialakítottak egy részt a virágoknak, cserjéknek és csemetéknek. Az alapítvány munkatársai és önkéntesei több mint 400 növényt ültettek el a botanikus kertben.

 

Az elmúlt hét év eredményei

2006 és 2012 között megközelítőleg 109.000 önkéntes vett részt városi zöldövezetek felújításában, létrehozásában, valamint védett területek népszerűsítésében. A program keretében támogatott pályázatokon keresztül sikerült újra zölddé tenni nagyjából 335.000 négyzetméternyi területet. A Zöldövezet programban, 100, a védett területek fontosságát hirdető pályázat nyert el támogatást. A program eredményeként olyan kézikönyvek is készültek és elérhetőek a Polgár-Társ Alapítvány honlapján (www.repf.ro), amelyek segítenek a környezettudatosságra nevelő tevékenységek megvalósításában és ingyen hozzáférhetőek.

 

Hozzászólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód:  

 
 
 
Keresés:

 

 

HIRDETÉS


 
A ZöldportálrólA csapatKapcsolatJogi nyilatkozat                                     Copyright © 2018 Zöld SzékelyFöld Egyesület és DirectWEB. Minden jog fenntartva.