Főoldal Fogyasztás Sötétzöld Őrszem Nyomkereső Zöldtech Fotóriport Kapcsolat
Programajánló
•   2016. január 13 - Ember és Természet Kollégium    tovább >>
•   2016. január 9-10 - Túlélő túra az Úz völgyébe    tovább >>
•   2015. december 4. - „Magyarok a világ nyolcezresein” - rendhagyó földrajzóra    tovább >>
•   2015. november 30. - Best 100 - nemzetközi fotópályázat    tovább >>
•   2015. október 17. - Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat (67.) Dénes István emléktúra 2015    tovább >>
•   2015. október 24. - Fogolyán Kristóf Teljesítménytúra    tovább >>
•   2015. október 14. - Az atomenergia – áldás vagy átok? - előadás    tovább >>
•   2015. október 8 - Egy rendhagyó nászút kerékpárral a világ körül-élménybeszámoló    tovább >>
•   2015. október 10 - VIII. Káposztavágás-vásár Szépvízen    tovább >>
•   2015. október 2-4. Egyeskő 60 teljesítménytúra    tovább >>

Még több>>  

Hírlevél
  Zöld szerda
     • Zöld szerda
  Csípős túró
     • Csípős túró
  Ajánló
     • Zöldportál - videó
     • Filmajánló
     • Könyvajánló
  Környezeti nevelés
     • Nevelés
     • Hangyasuli
  Természetvédelem
     • Védett területek
     • Biodiverzitás
  Pályázatok/Képzések
     • Engedélyeztetés
     • Képzés
     • Környezetvédelmi pályázatok
Hulladék átvevőhelyek >>
Szavazz
Te mit teszel azért, hogy óvd a környezetet?
Szavazás állása
 

 

Téli madárles – Madárkantin beüzemelése

Régóta motoszkál a fejemben, hogy jó lenne a madáretetőnk menüjét kiegészíteni, valami finomat főzni a madaraknak, ezáltal is motiválva őket, hogy minél többen jöjjenek, és hozzák magukkal barátaikat is.

Szerző: Csonta László


 

Egy rövid keresgélés után rábukkantan az interneten a cinkegolyó receptjére, ez lesz a napi menü.
Öntsünk egy edénybe megolvasztott marhafaggyút (esetleg sertészsírt)!
1. Keverjünk bele olajos magvakat (napraforgómag, tökmag, köles) és dió- vagy mogyoródarabokat úgy, hogy csak annyi legyen a faggyú aránya, ami még összetartja a magokat!
2. Mikor elkezdett kihűlni, de még formázható, gyúrjunk belőle teniszlabda nagyságú (vagy annál valamivel kisebb) golyókat, és tegyük ki a hidegre vagy be a hűtőbe!
3. Ha kihűlt, csomagoljuk a gombócokat hálóba (amilyenben a krumplit vagy a narancsot árulják), kössünk rá egy madzagot, és akasszuk ki az ablakba vagy egy fára!


Hmm, ez nem megy úgy mint a főzős műsorokban, honnan szereljek én marhafaggyút? De egyáltalán mi is az? Esetleg sertészsír. Ez már langyos. Ritkán találkozók vele a hokimeccsek szünetében, de most nincs meccs, az üzletből pedig nem veszek. A pincéből került néhány régi szalonna, amelyet már a kutya sem hajlandó megenni, ez jó lesz. Csip mint a nyavalya, két nap ázásra van ítélve, hátha kiázik belőle a só nagy része.
Ideje valami eredményt is felmutatni mert az éhes madárszájak megtörik a csendet. A legfontosabb egy helyszín, ahol ez a manővert meg lehet valósítani. Legyen a szüleim háza, csend van, senki itthon. Tökéletes. A képlet még nem tökéletes hiszen, sertészsírra van szükségünk, azt meg valami eddig ismeretlen eljárás segítségével ki kell vonjuk a szalonnából. Kihasználom az ismeretségi körömet, felhívok egy lányt, ő csak tudja, hogy milyen képlet lehet a nyerő. „Vágd le a bőrt róla, aprítsd fel kockákra, tedd egy lábosba s kis tűzön kavargassad. A zsír kiolvad s ami marad az a teperttyű, az nagyon finom" szól az utasítás. Nafene. Sok mindent nem szeretek, de ez a tepertyű valahol az élbolyban van, szóval oda lehet égetni becsületesen. Nekifekszek. Kiemelem a vízből a „bőrigázott" szalonnákat és remek célzással lecsapom róluk a bőrt, majd odaadom Gyilkosnak (házőrző macskánk), hadlám mit szól hozza. Majszolgat belőle, de nem igazán nyerte el a tetszését, de sebaj, később még előkerül s akkor jó lesz. Jöhet a kockára aprítás. Hmm. Szükség lenne egy edényre amibe ezt a ragadós valamit belegyömöszölhetem, vajon mit nem sajnálnának erre a célra. Kerül egy önkéntes jelentkező, beletuszkolom a szalonnakockákat, majd begyújtok. Azt is mondták, hogy ez egy hosszabb történet lesz, szóval nem muszáj mellette álldogáljak, kerülök egyet a házban.
Szag csapta meg az orromat. Igazából nem is szag, ez az én finnyás orromnak egyenesen a bűz. Készül a kaja. A házat belepi a kegyetlen szag, valami megoldásra van szükség, mert hanem a projekt kudarcba fullad. Hmm, kisebb karikára kell tenni, hogy még kisebb lánggal égjen. Igen én jöttem erre rá, egy gyors csere következik. Ez részben megoldva, de mi legyen a szaggal, lassan a könnyeim is előbújnak. Hehe, hát van gőzelszívónk, azzal talán a nyomomat eltudom tüntetni. Pöcök jobbra. Legnagyobb fokozaton úgy zúg mint egy kiszuperált dácia, sebaj elviselem, kontrát tartok a rádióval, még jobban felhangosítom. Közben alakul a „leves", lassan már elkészülhetett. Még egy feláldozásra ítélt edény kerül elő abba átcsorgatom a folyékony halmazállapotú zsírt, talán létezik ilyen fogalom.
Jöhet a második mondat: keverjünk bele olajos magvakat. Nafene. A szekrényből előkeresem az előzőleg eldugott hatalmas zacskó szotyit, azaz napraforgómagot. Nehéz az elválás, ezt a finom magot, beletegyem oda, abba a bűzös lötybe? Rászánom magam, egy marékkal feláldozok. Természetesen a másik kezemmel ütemesen ropogtatom őket, most kell amíg még lehetőség van rá. Nem is értem minek kell a madaraknak ilyen drága, finom kaja, legközelebb már a szalmapityókámat is nekik adjam?
Úgy néz ki a nehezén túl vagyok, jöhetnek a levezető körök. A csészét kiteszem az ablakba, hogy kezdjen szilárdulni mesterművem. Szaladok tovább olvasni a történetet „csomagolja hálóba". A múltkor a történet kedvéért hálós narancsot vettem, így hát nincs gond. Feldarabolom a hálót, majd szorgosan összevarrom a széleit előkészítve a kis batyut. Míg a kézimunkával voltam elfoglalva a menü elérte a megfelelő hőmérsékletet, így hát formázhatok belőle egy kis golyót a hálóba és felkötöm a kertben egy faágra. Jó étvágyat!
Utolsó mozzanatként igyekszem eltüntetni a konyhatündérkedéssel járó nyomaimat, és jelenlétemet a majd a végsőkig tagadni fogom.

 

 

 

 

Hozzászólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód:  

 
 
 
Keresés:

 

 

HIRDETÉS


 
A ZöldportálrólA csapatKapcsolatJogi nyilatkozat                                     Copyright © 2018 Zöld SzékelyFöld Egyesület és DirectWEB. Minden jog fenntartva.