Főoldal Fogyasztás Sötétzöld Őrszem Nyomkereső Zöldtech Fotóriport Kapcsolat
Programajánló
•   2016. január 13 - Ember és Természet Kollégium    tovább >>
•   2016. január 9-10 - Túlélő túra az Úz völgyébe    tovább >>
•   2015. december 4. - „Magyarok a világ nyolcezresein” - rendhagyó földrajzóra    tovább >>
•   2015. november 30. - Best 100 - nemzetközi fotópályázat    tovább >>
•   2015. október 17. - Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat (67.) Dénes István emléktúra 2015    tovább >>
•   2015. október 24. - Fogolyán Kristóf Teljesítménytúra    tovább >>
•   2015. október 14. - Az atomenergia – áldás vagy átok? - előadás    tovább >>
•   2015. október 8 - Egy rendhagyó nászút kerékpárral a világ körül-élménybeszámoló    tovább >>
•   2015. október 10 - VIII. Káposztavágás-vásár Szépvízen    tovább >>
•   2015. október 2-4. Egyeskő 60 teljesítménytúra    tovább >>

Még több>>  

Hírlevél
  Zöld szerda
     • Zöld szerda
  Csípős túró
     • Csípős túró
  Ajánló
     • Zöldportál - videó
     • Filmajánló
     • Könyvajánló
  Környezeti nevelés
     • Nevelés
     • Hangyasuli
  Természetvédelem
     • Védett területek
     • Biodiverzitás
  Pályázatok/Képzések
     • Engedélyeztetés
     • Képzés
     • Környezetvédelmi pályázatok
Hulladék átvevőhelyek >>
Szavazz
Te mit teszel azért, hogy óvd a környezetet?
Szavazás állása
 

 

Politikum és a környezetvédelem

A bukaresti székhelyű Terra Milleniul III Alapítvány a Környezetvédelmi Koalícióval közösen november 6-án tette közzé a Zöld szavazás - Mit ígérnek a politikai pártok 2012-2016-ra? című tanulmányát.

Szerző: Csonta László


 

Mivel a vizsgált pártok nehézkesen válaszoltak, a tanulmányt nagyrészt a honlapjaikon megjelent választási programok alapján állították össze, de így is érdekes olvasmány lett. A fejezetek elején megjelenik a Környezetvédelmi Koalíció (69 tagszervezet) véleménye az adott témakört illetően, majd ezt követik a jelentősebb hazai pártok meglátásai. A tanulmány letölthető innen, ezért túlságosan ezt nem is boncolgatnám tovább, viszont kiemelném egy mondatát, amely szerintem összegzi a jelenlegi helyzetet: A környezetvédelmi programok közzétételének hiánya vagy nemléte egyes pártok esetében, valamint a témakör felületesen való kezelése a témakörrel szembeni érdektelenséget, szakmaiság hiányát tükrözi.


Hirtelen felindulásból végigolvastam, de pár oldal után meggyőződtem, hogy nincsen sok értelme. Habár tükrözi egy-egy párt elképzelését(?) a környezetvédelemről, de sajnos nem létezik a legkisebb garancia sem arra, hogy az figyelembe fogják venni abban az esetben, ha pozícióba kerülnek. Helyenként inkább csak egy elfuserált kívánságlistának tűnik. Szerintem a tökéletes, nyílt és korrekt megoldás az lehetne, ha négy év elteltével elővesszik az ígéreteiket, terveiket tartalmazó pakkot, és annak fényében írják meg a beszámolójukat. Hogy egy párt számtalan dolgot elért négy év alatt, az jónak jó, de azért még nem kell teljesen hasra esnünk, hiszen azért lettek odaküldve, hogy dolgozzanak. Ami szerintem még fontosabb, hogy mennyire maradnak következetesek az előzőleg kitűzött célokhoz, mert ugye a legjobb példa Verespatak esete, ahol nem egy esetben teljesen megváltozott a viszonyulás miután a szavazások lejártak.

 

Verespatak - köd az arany árnyékában címmel a Duna TV székelyudvarhelyi stúdiójában 2012 márciusában Száva Enikő Borbély László akkori környezetvédelmi miniszterrel beszélt. Sokat kerestem, és végül sikerült megtalálnom az anyagot, itt meg lehet tekinteni. Nézzük csak az alábbi idézetet:

 

 

Száva Enikő: Az RMDSZ 2008-as választási programjából idézem: „Határozottan ellenezzük a ciános technológiát használó bányászati tevékenységeket". Tartják magukat ehhez a választási ígérethez, vagy változott az álláspontjuk?
Borbély László: Ezért mondtam, hogy két vetülete van. Az egyik az technikai. Mégegyszer mondom, most ebben a pillanatban tudja ezt Tőkés László is, hiszen beszélt Potočnikal, a környezetvédelmi biztossal, és ő is ugyanazt mondja, amit én. Most jelenleg az Európai Uniós törvénykezés szerint, ha betartják ezeket a feltételeket, és ez a beruházás ha - még nem döntöttem el, hogy fogom-e javasolni vagy nem - a legmodernebb lesz Európában. De ebben a pillanatban lehetővé teszi az Európai Unió törvénykezése az ilyen bányákat. Ez nem azt jelenti, amire ön utalt, az egy politikai vélemény, ezt kell eldöntsük az RMDSZ-en belül, hogy hogyan viszonyulunk. De nem szabad a fejünket a homokba bedugjuk, és ne tárgyaljunk. Ha Tőkés Lászlónak lenne öt perce, hogy bejöjjön a minisztériumba, vagy találkozzon velem, akkor elmagyaráznám neki, hogy miről szól a történet, hogy legalább tudja ő is, hiszen európai parlamenti képviselő. Úgyhogy én mindenkinek azt ajánlom, én a párbeszéd híve vagyok, jöjjön, és elmondom neki, hogy mi az álláspontom, mint miniszter, az RMDSZ álláspontját majd akkor döntjük el, hogy mit teszünk, amikor a végére érkezünk a folyamatnak.


A kérdésre az utolsó mondatban érkezik a válasz, amely elégé egyértelműen tálalja, hogy a 2008-as választási programban meghatározott irányvonalat még 2012 márciusában sem tudják, hogy betartják vagy teljesen ellentétesen cselekedjenek... Ennek fényében talán nem ártana az iromány végére odaírni, hogy „Fenntartjuk a változtatás jogát".


Ez sajnos egy olyan szakma, amelyben nincsen felelőssége a munkát végzőnek. „Rossz döntést hoztam? Ha nagyon akarjátok, akkor lemondok..., majd ugyanott, más címszó alatt tevékenykedem tovább." A hibás amúgy úgyis más, mindig kerül egy másik párt, egy másik személy, egy gazdasági válság, amire elhárítható a felelősség. Az emberek pedig maradnak a rossz döntések következményeivel, és az ország jut oda ahol ma van ...


Egy másik példa pedig lehetne a roncsautó program. A zöld civilszféra egyöntetű véleménye, hogy semmi köze az egésznek a környezetvédelemhez, ettől eltekintve a „nagyok" teljes mellbedobással népszerűsítik, dicsérik, és temérdek pénzt költenek el erre, így teszik nevetségessé a hazai környezetvédelmet. Részletek egy régebbi irományban olvashatóak itt.


A történetben a lényeg, hogy mind a civilszféra, mind a politikum ki kell érdemelje egymás tiszteletét, valamilyen szinten - szigorú szakmai irányokat figyelembe véve - együtt kell működjön, hogy a környezetvédelem a környezetvédelemről szóljon.

 

Tudom, az iromány láttán az olvasótábor nagyrészt két csoportra oszlik. Egyrészt, hogy mit képzel ez, elégedetlenkedik az RMDSZ-el szemben, a másik pedig csámcsog rajta, hogy igen, bezzeg X és Y párt mennyivel jobban csinálta volna. A lényeg nem erről szól. Én csak annyit szeretnék, hogy a kimondott szónak legyen értéke, és a döntések szakmai kritériumok alapján legyenek meghozva, ne teljenek az évek úgy, hogy a probléma még mindig ugyanaz, csak azóta egy szekérderék miniszterünk volt...


Ne halmozzuk a funkciókat, egyet csináljunk, de azt becsületesen, és ha mi, a köznép, rákattintunk a www.alesiivoteaza.ro honlapra, ne kelljen szégyenkeznünk, hogy bár ilyenkor a nagyok számára rendkívűl fontos a bukaresti jelenlét, de amikor szavazásra, munkára kerül a sor ott, akkor kongnak a padok hiszen a megválaszottaknak más dolguk akadt ...

 

 

Hozzászólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód:  

 
 
 
Keresés:

 

 

HIRDETÉS


 
A ZöldportálrólA csapatKapcsolatJogi nyilatkozat                                     Copyright © 2018 Zöld SzékelyFöld Egyesület és DirectWEB. Minden jog fenntartva.