Főoldal Fogyasztás Sötétzöld Őrszem Nyomkereső Zöldtech Fotóriport Kapcsolat
Programajánló
•   2016. január 13 - Ember és Természet Kollégium    tovább >>
•   2016. január 9-10 - Túlélő túra az Úz völgyébe    tovább >>
•   2015. december 4. - „Magyarok a világ nyolcezresein” - rendhagyó földrajzóra    tovább >>
•   2015. november 30. - Best 100 - nemzetközi fotópályázat    tovább >>
•   2015. október 17. - Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat (67.) Dénes István emléktúra 2015    tovább >>
•   2015. október 24. - Fogolyán Kristóf Teljesítménytúra    tovább >>
•   2015. október 14. - Az atomenergia – áldás vagy átok? - előadás    tovább >>
•   2015. október 8 - Egy rendhagyó nászút kerékpárral a világ körül-élménybeszámoló    tovább >>
•   2015. október 10 - VIII. Káposztavágás-vásár Szépvízen    tovább >>
•   2015. október 2-4. Egyeskő 60 teljesítménytúra    tovább >>

Még több>>  

Hírlevél
  Zöld szerda
     • Zöld szerda
  Csípős túró
     • Csípős túró
  Ajánló
     • Zöldportál - videó
     • Filmajánló
     • Könyvajánló
  Környezeti nevelés
     • Nevelés
     • Hangyasuli
  Természetvédelem
     • Védett területek
     • Biodiverzitás
  Pályázatok/Képzések
     • Engedélyeztetés
     • Képzés
     • Környezetvédelmi pályázatok
Hulladék átvevőhelyek >>
Szavazz
Te mit teszel azért, hogy óvd a környezetet?
Szavazás állása
 

 

Let's Do It Romania, again and again ...

Szombaton (május 12-én) harmadik alkalommal szervezték meg Romániában a Let's Do It Románia programot. A programmal kapcsolatban már néhány alkalommal kifejtettem a véleményemet, ezért nem ismétlem magam, hanem inkább csatolok egy régebbi írást, amelyet sajnos ma is aktuálisnak látok.

Szerző: Csonta László


 

Amikor egy zöld szervezet megalakul, talán az első és legkézenfekvőbb program a szemétszedés. Nem igényel nagy szervezést, és ami fontosabb, hogy a hatása azonnal látszik, „kézzelfogható", és nem kell arra várni, hogy valaki majd megoldja az adott problémát, hanem mi magunk vehetjük kézbe a dolgokat.

Az első programunk annak idején 2006-ban nekünk is szemétszedés volt. Társszervezői voltunk több alkalommal a Föld Napi Olt-takarításnak, ahol akár 2000 ember is összegyűlt egy hétvégén, hogy a Csíki-medencében rendet teremtsen. Az elmúlt években közel 7000 diáknak tartottunk tudatos vásárlással és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előadást a megye területén. Nem utolsósorban a mai napig talán legsikeresebb programunk a Nagy hulladékgyűjtés, mely hamarosan a 12-ik felvonásához érkezik, és jelenleg már 13 típusú hulladékot adhat le a lakosság a program során. Ebből kiindulva talán elmondhatom, hogy van némi rálátásunk a hulladékprobléma elméleti és gyakorlati oldalára is.

 

Meghúztuk a határt
Két évvel ezelőtt értünk el arra a pontra, amikor azt mondtuk, hogy elég! Meddig lehet ezt a szélmalomharcot még folytatni? Nem lenne sokkal előnyösebb, ha energiánkat olyan dolgokra fordítanánk, amelynek tartós eredménye lesz? Amit 1-2 hónap múlva nem kellene elölről kezdeni, és nem önkénteseknek kell szedni mások szemetét minduntalan.

Egy másik - számunkra fontos - szempont, hogy a környezetvédőkre egyre inkább úgy tekintenek, mint szemétszedőkre, és célunk ettől eltávolodni. Vannak szakcégek, amelyeknek feladata a hulladékösszegyűjtés, elszállítás, takarítás, ezért hadd bízzuk rájuk ezt a munkát, ne vegyük el mások kenyerét ...

 

Let's Do It, Romania!
Az elmúlt évben különböző szintekről próbálták meggyőzni egyesületünket, hogy legyünk részesei a programnak. Már akkor mondtuk, hogy csak akkor szállunk be, ha a cél arról (is) fog szólni, hogy az elért eredmény tartós legyen. A program elmélete tisztábbá varázsolni kis hazánkat, ugyanakkor, mivel egy nap történik mindez, nagyobb médiavisszhangot kap, jobban bekerül a köztudatba és ezáltal neveli az embereket (?).

Elég furcsa helyzetbe kerültünk. Annak kezdtünk örvendeni, hogy mennyi sok mocsok van körülöttünk, milyen sokat összeszedtünk, majd egy év múlva megint annak örvendünk, hogy megint milyen sokat összeszedtünk. Meddig lehet ezt csinálni? Mikor záródik a kör? Én annak szeretnék már örvendeni, hogy önkéntesek elindultak szemetet szedni, de nem találtak!

 

Megoldás márpedig létezik!
Ha valóban a célunk a jelenlegi helyzetet megváltoztatni, akkor más irányból kell nekiszaladni a történetnek. Szerintem egyszerű a megoldás: az önkormányzat időszakonként kitakarítaná a település külterületét egy szakcéggel, ez számláz az intézmény irányába. Az önkormányzat adó vagy más illeték formájában visszaosztja a lakosságra ezt az összeget. Ily módon ha valaki kap egy számlát, hogy 10 lejt kell fizessen, mert szemetes volt a falu határa, akkor minden bizonnyal más szemmel fog nézni arra, aki este a kis szekerével elindul a mezőre. Vagy ő maga is meggondolja, hogy ha már úgyis fizetek szemételszállítási díjat, akkor miért is ne hagyjam a kapum előtt a hulladékot? Így elérnénk azt, hogy hosszú távon tiszta legyen a településünk és ugyanakkor a lakosság is nevelődne. Mert mondhatunk bármit, de sok esetben az egyedüli módja a nevelésnek a büntetés.

Ez az ötletünket ismertettük egy vidék polgármestereinek találkozóján, de a csillogó szemek helyett inkább mély csendet és üres tekintetet kaptunk. Magánbeszélgetés során megismehettünk egy-két meglátást, pl. „hogyan büntessem meg Marika nénit, magamra haragítom a falut". El kell döntsük végre, hogy miért kerültünk abba a székbe, hogy szemelgetni szeretnénk a kötelességeinkből, vagy elvégezni azokat, felkarolni az egy-egy ilyen probléma megoldását célzó kezdeményezéseket?

Személyes meglátásom, hogy az önkormányzatokat nem igazán érdekli a hulladék problémája (ez részben érthető, hiszen számos más feladatot is el kell látniuk), mindig a végére marad, mondhatni belenyugodtunk abba, hogy ennek így kell lennie, a szemét a mindennapi életünkhöz tartozik. A tiszta környezethez való jog alapja a társadalmunknak, de tenni és pénzt kiadni azért nem szabad... Mindez nem is fog változni, amíg nem került egy belevaló településvezető, akit nemcsak szavak szintjén érdekli a környezetvédelem.

Hogy mit tennék én, ha pl. a Környezetvédelmi Őrségnek a vezetője lennék? Mennék a kis számlatömbömmel, és miután kiörvendezte a település magát, hogy milyen sok szemét volt a területén, megbüntetném az illető önkormányzatot, mert nem tett eleget kötelességének, és szemetes volt a hozzá tartozó terület. Minden bizonnyal az irodámat nem kellene túlságosan berendezzem, mert miután 100-150 önkormányzat kapna egy ilyen büntetést, lehet, hogy a biztosíték tönkremenne a „szakmai feletteseimnél", és vihetném a motyómat, de legalább történne valami azért, mert úgy helyes, és nem azért, hogy mások kedvébe járjunk, megfeleljünk az elvárásoknak.

Lehet, nagyobb sikert tudtam volna aratni azzal, ha jól bevált mondatokat hangoztatok, hogy nevelni kell, és a változás hamarosan megmutatkozik, de jelenlegi felállásban nem vagyok túl optimista. Egyszerűen túl sok energiát fordítunk arra, hogy egy adott problémát körbetapogassunk ahelyett, hogy célul annak megoldását tűznénk ki. (Kis zárójel: Szentegyháza és a falopás. Ha képtelen egy ország felszámolni egy kisvárosban a törvénytelenségeket, kérjük a NATO, Amerika segítségét:), de ne hosszú éveken keresztül csak foglalkozzunk a problémával...)

Bukarestben pedig ahelyett, hogy három váltásban törvényeket gyártunk, módosítjuk a módosított törvényeket, egyet kellene, de olyant, amelyet be is lehet tartani, tartatni!

 

 

Hozzászólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód:  

 
 
 
Keresés:

 

 

HIRDETÉS


 
A ZöldportálrólA csapatKapcsolatJogi nyilatkozat                                     Copyright © 2018 Zöld SzékelyFöld Egyesület és DirectWEB. Minden jog fenntartva.