Főoldal Fogyasztás Sötétzöld Őrszem Nyomkereső Zöldtech Fotóriport Kapcsolat
Programajánló
•   2016. január 13 - Ember és Természet Kollégium    tovább >>
•   2016. január 9-10 - Túlélő túra az Úz völgyébe    tovább >>
•   2015. december 4. - „Magyarok a világ nyolcezresein” - rendhagyó földrajzóra    tovább >>
•   2015. november 30. - Best 100 - nemzetközi fotópályázat    tovább >>
•   2015. október 17. - Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat (67.) Dénes István emléktúra 2015    tovább >>
•   2015. október 24. - Fogolyán Kristóf Teljesítménytúra    tovább >>
•   2015. október 14. - Az atomenergia – áldás vagy átok? - előadás    tovább >>
•   2015. október 8 - Egy rendhagyó nászút kerékpárral a világ körül-élménybeszámoló    tovább >>
•   2015. október 10 - VIII. Káposztavágás-vásár Szépvízen    tovább >>
•   2015. október 2-4. Egyeskő 60 teljesítménytúra    tovább >>

Még több>>  

Hírlevél
  Zöld szerda
     • Zöld szerda
  Csípős túró
     • Csípős túró
  Ajánló
     • Zöldportál - videó
     • Filmajánló
     • Könyvajánló
  Környezeti nevelés
     • Nevelés
     • Hangyasuli
  Természetvédelem
     • Védett területek
     • Biodiverzitás
  Pályázatok/Képzések
     • Engedélyeztetés
     • Képzés
     • Környezetvédelmi pályázatok
Hulladék átvevőhelyek >>
Szavazz
Te mit teszel azért, hogy óvd a környezetet?
Szavazás állása
 

 

Környezetvédelem, önkéntesség, közösségi szerepvállalás, illetve hogyan motiváljuk fiataljainkat?

Amikor környezetvédelemre gondolunk szinte mindig a faültetés, a szemétszedés jut eszünkbe, és ha valami problémát észlelünk akkor elégedetlenkedünk, hogy miért nem oldják meg a zöldek, miért nem tesznek ellene.

Szerző: Csonta László


 

Programjaink során igyekszünk kihangsúlyozni, hogy a környezetünk védelme nem csak egy kis csoport feladata, hanem azért, hogy eredményes lehessen mindenkinek ki kell vennie belőle a részét. Nem kell két diplomás szakembereknek legyünk, hogy valamit hozzátegyünk a közöshöz, hiszen számtalan tevékenység van amely által a gyakorlatban is környezetvédőkké válhatunk. Naponta vásárolunk ezért talán a tudatos vásárlás a legegyszerűbb módja annak, hogy mi is aktívak legyünk. Ha vásárláskor helyi termékeket részesítünk előnybe helyi munkahelyet támogatunk, kevesebbet kilométert kell szállítani a terméket, kevesebb károsanyag-kibocsájtást eredményez. De külön gyűjthetjük hulladékainak, takarékoskodhatunk energiafogyasztásunkkal, áram-mentesíthetjük telefontöltőnket amennyiben nem használjuk stb. Számos ötlettel a nemrég megjelent „Környezetvédő leszek" című kiadványunkban találkozhatnak az érdeklődők.
Ahhoz, hogy látványos fejlődést lehessen elérni a környezetvédelem terén változtatni kell a jelenlegi helyzeten. Változásokra van szükség a törvényhozás, politikum szintjén, de változásra van szükség a lakosság hozzáállását illetően is. A politikumot sajnos nehéz változásra bírni, gyakran a szakhatóságok a legkevesebb szakmaiságot mellőzve hoznak meg környezetvédelemre hátrányos döntéseket. Elég példának csak az illegális falopásokat, Verespatak esetét, a roncsautó-programot, a génmódosítót növények termesztésének engedélyezését említenünk, de nem szabad megfeledkeznünk a naponta változó környezetvédelmi törvényekről sem, amelyek számonkérése már senki sem érdekel. Habár továbbra sem mondhatunk le ez előbbi csoport számonkéréséről, szakmaibb síkra való tereléséről, a lakosságot viszonyulásának megváltoztatásában talán eredményesebbek lehetünk.


A környezetvédelmi civil szervezetek döntő többsége önkéntes alapon működik, nem a pénz a motiváció munkájuk során, hanem az, hogy az adott helyzeten változtassanak. Az elmúlt évek során több alkalommal dolgoztunk együtt közalkalmazottakkal, vagy különböző cégeknél dolgozó személyekkel és meglepő a hozzáállásbeli különbség. Ha valaki meggyőződésből dolgozik akkor nem kell noszogatni, nem azt lesi, hogy mikor járt le a munkaidő, hanem hogy amit elkezdett az becsületesen betudja fejezni. Önkéntes ebből adódóan bárki lehet, aki szeretne valami hasznosat kezdeni szabadidejével. Önkéntes munkát lehet civil szervezetek segítségével végezni, de elegendő az is, ha a baráti társaság összefog és megvalósít egy kiszemelt célt. Fontos, hogy ne csak a problémákat soroljuk, és különböző fórumokon más „billentyűszaggató„ társainkkal csámcsogjunk rajta, hanem próbáljunk megoldásokat keresni rájuk. Habár továbbra is úgy gondoljuk, hogy fontos a számonkérés egy-egy téma kapcsán önkormányzat, intézmények irányában, de legkönnyebb eredményt elérnünk, ha nem csak a problémát közöljük, hanem megoldásokat is csatolunk hozza.


Habár az önkéntes nem kap anyagi juttatás munkájáért, de sok olyannal gazdagodik, amelyeknek az elkövetkezőkben hasznát veheti. Tapasztalatot szerez egy területen, amelyet a mindennapokban, vagy éppenséggel munkahelyén kamatoztatni tud, új barátokat szerez, egy közösséghez tartozik, segít másokon ezáltal hasznosan tölti el szabadidejét. Kevesen tudják, de egy önkéntesnek vannak kötelességei, amelyet az önkéntes szerződés rögzít, amennyiben egy szervezet kereteiben tevékenykedik. Ez fontos a szervezet számára, hiszen sokszor jelentős összegeket érő programokról van szó, amelyekért ő vállalja a felelősséget, de ugyanakkor hasznos az önkéntes számára is hiszen felelősségérzetet fejleszti.
Ezek fényében azt tudom javasolni, hogy tegyünk mi is a magunk részéről valamit a közösbe, járuljunk hozza, hogy településünkön, vidékünkön a dolgok jobb irányba változzanak és ha probléma van akkor első dolgunk ne az legyen, hogy mások irányába mutogatunk.


Hogy hogyan lehet motiválni fiataljainkat? Ha tömören szeretnénk fogalmazni akkor szerintem elég annyi, hogy célt kell adni a kezükbe! El kell érni azt, hogy fontos legyen számára a település sorsa, az őt körülvevő problémák, ha ezt sikerült akkor nyert ügyünk van. Egy ilyen személy könnyebben lesz önkéntes, hamarabb oda teszi a csontot ha valamit meg kell oldani és nem csak elsétál a probléma mellett. Hogy hogyan tudjuk elérni ezt a motiváció kialakulását ez a kérdés amelyre nagyon sokan keressük, keresik a választ. Folyamatos foglalkozást kell biztosítani a fiataloknak, olyanokat amelyen keresztül megérzi a hasznát munkájának, kialakul egy szoros kötődés településével. Ehhez azonban példaképekre van szükség, olyan személyekre, akik nem bizonyos anyagi vagy politikai érdekek mentén tevékenykednek, hanem az egész közösséget kívánják segíteni.

Ha ezt sikerül elérjük akkor fejlődni fog a környezetvédelmi civil szféra és maga az önkéntesség mint tevékenység is, és nem utolsó sorban elejét lehet venni a vidékünkre annyira jellemező elvándorlásra, mert a fiataloknak lesz motivációjuk, fontos lesz számukra az a vidék ahol felnevelkedtek.

 

 

Hozzászólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód:  

 
 
 
Keresés:

 

 

HIRDETÉS


 
A ZöldportálrólA csapatKapcsolatJogi nyilatkozat                                     Copyright © 2018 Zöld SzékelyFöld Egyesület és DirectWEB. Minden jog fenntartva.