Főoldal Fogyasztás Sötétzöld Őrszem Nyomkereső Zöldtech Fotóriport Kapcsolat
Programajánló
•   2016. január 13 - Ember és Természet Kollégium    tovább >>
•   2016. január 9-10 - Túlélő túra az Úz völgyébe    tovább >>
•   2015. december 4. - „Magyarok a világ nyolcezresein” - rendhagyó földrajzóra    tovább >>
•   2015. november 30. - Best 100 - nemzetközi fotópályázat    tovább >>
•   2015. október 17. - Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat (67.) Dénes István emléktúra 2015    tovább >>
•   2015. október 24. - Fogolyán Kristóf Teljesítménytúra    tovább >>
•   2015. október 14. - Az atomenergia – áldás vagy átok? - előadás    tovább >>
•   2015. október 8 - Egy rendhagyó nászút kerékpárral a világ körül-élménybeszámoló    tovább >>
•   2015. október 10 - VIII. Káposztavágás-vásár Szépvízen    tovább >>
•   2015. október 2-4. Egyeskő 60 teljesítménytúra    tovább >>

Még több>>  

Hírlevél
  Zöld szerda
     • Zöld szerda
  Csípős túró
     • Csípős túró
  Ajánló
     • Zöldportál - videó
     • Filmajánló
     • Könyvajánló
  Környezeti nevelés
     • Nevelés
     • Hangyasuli
  Természetvédelem
     • Védett területek
     • Biodiverzitás
  Pályázatok/Képzések
     • Engedélyeztetés
     • Képzés
     • Környezetvédelmi pályázatok
Hulladék átvevőhelyek >>
Szavazz
Te mit teszel azért, hogy óvd a környezetet?
Szavazás állása
 

 

Ismerjük meg az alcsíki településeket és azok környékét a diákok szemén keresztül

A májusi és a júniusi hónapok során az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet, amely az Alcsíki-medence Natura 2000 terület és a Tusnádfürdő melletti Sólyomkő Természetvédelmi terület Gondnoka, két projektjének gyakorlati és népszerűsítő tevékenységeit folytatta a térségben.

Szerző: Imets István


 

E kettő egyike „Környezettudatos lépések az ember és természet harmonikus együttéléséért" címre hallgató projekt, amelynek támogatója a Polgár-Társ Alapítvány és a Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe. A másik pályázat a címe „Partnerség a természetért", amelynek támogatója az ENSZ Globális Környezetvédelmi Alapjának (Global Environment Facility - GEF) Kisprojekt Programja (Small Grants Programm - SGP). A jelenleg lezajlott tevékenységek alapvető célkitűzése a fent említett területeket természeti értékeinek és az azokra negatívan ható aspektusok azonosítása és a nagyközönségnek való bemutatása a helyi diákok által.

 


A májusi hónap főszereplői az Alcsíki-medence Natura 2000 terület és a Sólyomkő Természetvédelmi Terület szomszédságában lévő települések általános iskoláinak Junior Ranger nevezetű diákcsapatai voltak. E hónap elején minden iskolából egy 10-15 fős csapatot alakítottunk ki a diákok soraiból tanáraik segítségével, akik iskolájukat és egyben községüket képviselve részt vettek későbbiekben a tevékenységeken. A csapatokat Junior Ranger (gyerek vadőr) névvel illettük és megfelelő egyenruhával láttuk el őket, amely zöld színű rövid ujjú blúzból és sapkából állt, lógókkal és „Junior Ranger" feliratokkal. A következő települések és iskoláik voltak érintettek a tevékenységekben: Csíkszentkirályon a Vitos Mózes Általános Iskola, Csíkszentimrén az Arany János Általános Iskola, Csíkszentsimonon az Endes József Általános Iskola, Nagytusnádon és Újtusnádon az Imets Fülöp Jákó Általános Iskolák, illetve Tusnádfürdőn a Jókai Mór Általános Iskola. A májusi feladatuk az volt, hogy minden csapat a saját településén és környékén kellett fényképeznie mindent, amit pozitívnak, negatívnak, természetvédelmi vagy építészeti örökségnek gondol, minden olyat, ami szerves részét képezi a településén élők hétköznapjainak. Kíváncsiak voltunk, hogy miként látják a saját környezetüket, milyen értékrendjük és megítélésük van, hisz a lefotózott, általuk fontosnak talált alanyok hűen visszatükrözhetik ezt. A fotókat május végén összegyűjtöttük és amíg azok feldolgozásra és nyomtatásra vártak, egy meglepetés kirándulást szerveztünk a Junior Ranger csapatoknak.

A kirándulást a Tusnádfürdő melletti Sólyomkő Természetvédelmi területre szerveztük, de előtte egy előadás keretén belül, be szerettük volna mutatni azt a Natura 2000 Területet, amelynek közvetlen szomszédságában laknak a diákok, de azt az év legtöbb időszakában aktívan látogatják: az Alcsíki-medencét. A június 2-ára tervezett kirándulásra reggel korán vonattal és busszal érkeztek le Tusnádfürdőre a Junior Ranger csapatok, akiket egy-egy tanárnő terelgetett. Miután mindannyian megérkeztek, közösen elmentünk a tusnádfürdői Szent Anna Ífjúsági Központba, ahol a rendelkezésünkre bocsátott termekben tészta, tea és üdítő várta a diákokat, majd ezt követően mindannyian egy előadáson vehettek részt, mely az Alcsíki-medence természeti örökségét célozta bemutatni. Az előadás érdekessége abban rejlett, hogy a kivetített és elemzett diák a Junior Rangerek előzőleg elkészített fotóit tartalmazták, vagyis azon értékek és természetesen negatív tényezők voltak bemutatva, amelyeket a települések fiatal lakói fontosnak tartottak. Ha meg kéne említeni a legtöbbet fényképezett célpontokat, akkor mindenképp fontos helyet foglalna el a víz, vizes élőhely, a borvízforrások, a fehér gólya, védett növények, a hód, fecskék, tarvágások erdőkben, kulturális örökség részeként a templomok, kúriák, székelykapuk, helyi gazdálkodás, állattartás és természetesen a lépten-nyomon előbukkanó kommunális hulladék. Fontosnak kell tartanunk ezeket az aspektusokat, hisz a következő generáció értékrendjének kialakításában a jelenlegi generációnak van a legnagyobb felelőssége és ha a fiatalság ennyi tényezőt meglát és fontosnak tart, akkor nekünk kötelességünk azt megőrízni számukra.
A előadás után a diáksereg a tanárnők és a csoportvezetők kíséretében kigyalogoltak a Sólyomkőre, ahol úton kifele a tanősvényen felállított 12 informatív és oktató táblák által megismerkedhettek a környék természeti értékeivel, geológiai és florisztikai sajátosságaival, klímatikus jellemzőivel és a természetben való viselkedésről, tudatosságról is információkat szerezhettek. A kirándulás békésen zajlott, fegyelmezett és példamutató körülmények között, majd miután minden csapattal készült csoportkép a sziklán, leeresztkedtek a városban. A diákok bővelkedtek jókedvben és energiában ezért újabb cépontot választottak, mégpedig a Sólyomkővel átellenben lévő Apor bástyát, mely egy nagyszerű kilátópontként tud szolgálni azok számára, akik a várost és a Tusnádi szorost meg szeretnék nézni.
A kirándulás után kezdődőtt el a fotókiállítás sorozat minden településen „Falvaink és környéke a diákok szemével" címmel. Dátum szerint 3-án délelőtt Újtusnádon, délután pedig Csíkszentsimonon zajlott le, majd 6-án Csíkszentimre, 7-én Csíkszentkirály, 8-án Nagytusnád adott otthon a kiállításnak. Végezetül pedig 22-24-e között Tusnádfürdőn történt meg a diákfotók kiállítása az ott és akkor zajló Városnapok alatt. A kiállítás a következő forgatókönyv szerint zajlott: a fotók nagy méretben széles bannerekre és rollupokra voltak kinyomtatva, névvel, címmel ellátva, majd ezek kerítésekre voltak felerősítve, illetve kerítések elé állítva, általában az iskola udvarán vagy a település ismertebb, forgalmasabb területén. A gyerekeket a naptól egy nagy napernyő, a szomjúságtól üdítő és az éhségtől tészta védte meg. Székekkel és asztalokkal is rendelkeztek a Junior Rangerek, amelyekre kölönböző kiadványokat tettek ki és az érdeklődőknek osztogatták azokat. Feladatuk volt az látogatók kiváncsiságának eleget tenni azáltal, hogy bemutatták egyenruhájukba felöltözve a fotókat és azok üzenetét. Miután a látogatók száma elfogyott, sor került a díjazásra. Minden diák egyforma díjat kapott, melyeket iskolai tanulmányaik során fel tudnak majd használni és az őket segítő tanárnők is díjazásban részesültek. A kiállított fotósorozatot a további érdeklődők megtekinthetik az alcsíki iskolákban.

Az idei akciósorozat egy első lépés volt az irányba,hogy a diákság előbb-utóbb aktívan részt vegyen a saját települése és annak környéke értékeinek megismerésében és megörzésében.

Ez az első lépés megmutatta azt, hogy a fiatalság milyen értekeket és negatív tényezőket lát meg és tart kiemelkedő fontosságúnak a településén és annak környékén. Fontosnak tartjuk, hogy értékként tekintsenek a környezetükben lévő örökölt elemekre, legyen az építészeti, néphagyományi, területhasználati, irodalmi vagy természeti örökség is. Hasonló módon kell bánni a környezeti elemekkel, mint ahogy azt az építészeti vagy kulturális elemekkel tesszük. Reméljük, hogy folytatni tudjuk a Junior Ranger csapatokkal való együttműködést a jövőben is és egyre jobban bele tudjuk vonni a fiatalságot aktív tevékenységeik révén, hogy majd megőrizhessék az örökölt környezetük értékeit.

 

Imecs István, az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet biológusa

 

 

 

 

Hozzászólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód:  

 
 
 
Keresés:

 

 

HIRDETÉS


 
A ZöldportálrólA csapatKapcsolatJogi nyilatkozat                                     Copyright © 2018 Zöld SzékelyFöld Egyesület és DirectWEB. Minden jog fenntartva.