Főoldal Fogyasztás Sötétzöld Őrszem Nyomkereső Zöldtech Fotóriport Kapcsolat
Programajánló
•   2016. január 13 - Ember és Természet Kollégium    tovább >>
•   2016. január 9-10 - Túlélő túra az Úz völgyébe    tovább >>
•   2015. december 4. - „Magyarok a világ nyolcezresein” - rendhagyó földrajzóra    tovább >>
•   2015. november 30. - Best 100 - nemzetközi fotópályázat    tovább >>
•   2015. október 17. - Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat (67.) Dénes István emléktúra 2015    tovább >>
•   2015. október 24. - Fogolyán Kristóf Teljesítménytúra    tovább >>
•   2015. október 14. - Az atomenergia – áldás vagy átok? - előadás    tovább >>
•   2015. október 8 - Egy rendhagyó nászút kerékpárral a világ körül-élménybeszámoló    tovább >>
•   2015. október 10 - VIII. Káposztavágás-vásár Szépvízen    tovább >>
•   2015. október 2-4. Egyeskő 60 teljesítménytúra    tovább >>

Még több>>  

Hírlevél
  Zöld szerda
     • Zöld szerda
  Csípős túró
     • Csípős túró
  Ajánló
     • Zöldportál - videó
     • Filmajánló
     • Könyvajánló
  Környezeti nevelés
     • Nevelés
     • Hangyasuli
  Természetvédelem
     • Védett területek
     • Biodiverzitás
  Pályázatok/Képzések
     • Engedélyeztetés
     • Képzés
     • Környezetvédelmi pályázatok
Hulladék átvevőhelyek >>
Szavazz
Te mit teszel azért, hogy óvd a környezetet?
Szavazás állása
 

 

Fenntartható civilek?

Nemrégiben a Civilfórum szerkesztője arról kérdezett, hogy hogyan látom a szervezetünk fenntarthatóságát, hogyan állunk a működéshez szükséges források előteremtésével, illetve milyen a kapcsolatunk a helyhatóságokkal?

Szerző: Csonta László


 

 

Az egyesület fenntarthatósága szempontjából egyértelműen a legfontosabb a köréje csoportosuló önkéntesek. Szervezetünkben jelenleg 10-12 aktív önkéntes dolgozik, amely számunkra egy ideális számnak is mondható, hiszen minél több ember, annál több koordinációs tevékenység, annál nehezebb lehet átlátni a tevékenységet. Jelenleg egy fizetett alkalmazottunk van, mely szerepe összefogni a szálakat, egy-egy adott programot teljes egészében látni, adott esetben leosztani a tevékenységeket. Az alkalmazottak számát tekintve természetesen minél több fizetett alkalmazottunk vannak, annál jobb, annál több dolgot lehet megvalósítani, azonban nem akarunk elrugaszkodni a valóságtól, a jelenlegi körülmények között egy második alkalmazottat már nem tudna fenntartani az egyesület. A csapatunkban vannak biológusok, földrajz végzettségűek, de számtalan más szakma is képviselteti magát. Ez a változatosság nem hátráltatja a szervezetet hiszen egy olyan szegmensen dolgozunk, amely félúton található a lakosság és a környezetvédelem között, a programjainknak nagy része a nevelésre, az életmódváltásra összpontosít. Ezért sokkal szélesebb rétegnek van lehetősége bekapcsolódni tevékenységünkbe, részt venni programjainkban, mintha egy tanulmányokat, felméréseket, kutatásokat végző szervezet lennénk. Az elmúlt két évben csapatunk két ügyes pályázatíróval gyarapodott és ez előrelendítette az egyesületet, hiszen már lehetőség adódik nagyobb összegű pályázatokat is célba vennünk.

 


Az elmúlt években programjaink által számtalan alkalommal kerültünk kapcsolatba a helyi és megyei önkormányzattal. Amit mindig is fontosnak tartottunk, hogy egy intézménnyel szemben ne legyen beskatulyázott véleményünk, annak függvényében, hogy milyen programról beszélünk más és másként kell megközelíteni azt. Nem egyszer volt, hogy egy adott téma, fejlesztés kapcsán teljesen ellentétes elképzelésen voltunk mint egy adott önkormányzat, és megragadtunk is minden lehetőséget, hogy ezt az álláspontunkat szétkürtöljük a nagyvilágba, kifejezzük nemtetszésünket. Azonban ez nem gátolt meg abban, hogy egy más téma kapcsán pár nappal később támogatásukat kérjük. Ez szerintem a legfontosabb az önkormányzatokkal való együttműködésben. Nem szabad a kapcsolatokat olyannyira leegyszerűsíteni, hogy ha egy önkormányzattal egyszer nem voltunk azonos véleményen, esetleg szóváltásba is kerültünk, akkor az elkövetkezőben soha hozzájuk sem szólunk. Ez luxus, ha tenni is akarunk valamit a közösségért. Sajnos a politikusok egy nagyon rossz példával járnak elől, hiszen jelenleg a politika kizárólag a gyűlöletről szól, most már három irányból hallhatjuk, hogy a másik párt tagja miért nem ér egy hajítófát sem. Soha egy pillanatra sem merül fel az, hogy bárhol lehetnek okos emberek, hanem mindenki csak a saját udvarán látja a világ megmentőit. Ilyen feltételek között sokszor nem a legkönnyebb úgy manőverezni, hogy a céljaidat is elérd, de a ne kelljen „besározd" magad ...
Amit viszont fontosnak tartok kihangsúlyozni, hogy az elmúlt hat évben ahányszor az önkormányzatokhoz fordultunk tanácsért, anyagi támogatásért egyetlen alkalom sem volt amikor visszautasították volna azt.

 

Nem a legegyszerűbb fenntartani egy egyesületet. Visszagondolva a kezdetekre mennyire egyszerű volt, hiszen ha volt egy kis szabadidőnk szerveztünk egy programot, majd hazamentünk. Az idő múlásával, a fejlődéssel, már egyre nagyobb dolgokat szeretnénk elérni és ezáltal egyre inkább belehajszoljuk magunkat a pénzkeresésbe és sokszor már maga a tevékenység, a cél el is törpül. Azon jár az eszünk, hogy hogyan tudjuk előteremteni az időközben megsokasodott fix költségekhez a pénzt.
A szervezetünket illetően a legjellemzőbb, hogy egy-két pályázatból igyekszünk megteremteni az anyagi hátteret a működéshez, majd emellett még 5-6 programot futtatni, mert fontosnak tartjuk. Ez míg a világ így nem folytatható, hiszen ha nem sikerül egy alap pályázatra szert tenni, akkor a „csatolt" programok is automatikusan elmaradnak.

 


A 2010-es évtől kezdtük átgondolni a stratégiának, a pályázatok mellé más bevételi forrást is keresni. Végül is egy pályázat segítségével kezdtünk minél többet foglalkozni az adománygyűjtéssel, annak formáival és így 1,5 év elteltével egyre inkább megvagyunk győződve arról, hogyha egy szervezetnek vannak jó elképzelései akkor -részben legalább- a fenntartásához szükséges anyagiakat előtudja teremteni. A jelenleg működő közösségi kártya, számtalan üzletben megtalálható adománydobozaink, a 2% felajánlás által nyújtott lehetőségek, saját kiadványok, termékek árusítása mind hozzásegít ahhoz, hogy minduntalan ne arra kelljen gondoljunk, hogy honnan lesz pénz a szervezet fenntartására, hanem azzal tudjunk foglalkozni amiért a szervezet létrejött.
Ami ezzel együtt változik az az, hogy már lehet előre gondolkodni, lehet az év végén a következő évre stratégiát írni, tervezni. Ez amíg csak pályázatokra támaszkodunk nem igazán lehetséges, pedig elengedhetetlen, ha nem találomra, hanem egy meghatározott cél irányába szándékszunk haladni.
Tevékenységeinket illetően továbbra is azokat a programokat igyekszünk felkarolni, amelyek a lakosságot közelítik a környezetvédelemhez, minél több embert aktív cselekedetre buzdít és remélhetőleg a biztosabb háttérrel, mi is hatékonyabban tudjuk tenni ezt.

 

 

Hozzászólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód:  

 
 
 
Keresés:

 

 

HIRDETÉS


 
A ZöldportálrólA csapatKapcsolatJogi nyilatkozat                                     Copyright © 2018 Zöld SzékelyFöld Egyesület és DirectWEB. Minden jog fenntartva.