Főoldal Fogyasztás Sötétzöld Őrszem Nyomkereső Zöldtech Fotóriport Kapcsolat
Programajánló
•   2016. január 13 - Ember és Természet Kollégium    tovább >>
•   2016. január 9-10 - Túlélő túra az Úz völgyébe    tovább >>
•   2015. december 4. - „Magyarok a világ nyolcezresein” - rendhagyó földrajzóra    tovább >>
•   2015. november 30. - Best 100 - nemzetközi fotópályázat    tovább >>
•   2015. október 17. - Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat (67.) Dénes István emléktúra 2015    tovább >>
•   2015. október 24. - Fogolyán Kristóf Teljesítménytúra    tovább >>
•   2015. október 14. - Az atomenergia – áldás vagy átok? - előadás    tovább >>
•   2015. október 8 - Egy rendhagyó nászút kerékpárral a világ körül-élménybeszámoló    tovább >>
•   2015. október 10 - VIII. Káposztavágás-vásár Szépvízen    tovább >>
•   2015. október 2-4. Egyeskő 60 teljesítménytúra    tovább >>

Még több>>  

Hírlevél
  Zöld szerda
     • Zöld szerda
  Csípős túró
     • Csípős túró
  Ajánló
     • Zöldportál - videó
     • Filmajánló
     • Könyvajánló
  Környezeti nevelés
     • Nevelés
     • Hangyasuli
  Természetvédelem
     • Védett területek
     • Biodiverzitás
  Pályázatok/Képzések
     • Engedélyeztetés
     • Képzés
     • Környezetvédelmi pályázatok
Hulladék átvevőhelyek >>
Szavazz
Te mit teszel azért, hogy óvd a környezetet?
Szavazás állása
 

 

Cél: a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítása

A fa helyben való minél magasabb fokú és szélesebb körű feldolgozása biztosítja a fenntartható erdőgazdálkodást, semmiképp sem a rönkfa elszállítása, fogalmazta meg Miklóssy Ildikó, Hargita Megye Tanácsa Fenntartható erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője.


 

A munkacsoport kedden, június 25-én szervezett a sajtó munkatársainak körutat Udvarhelyszéken, hogy rajtuk keresztül a megye lakosságának is jó példákat mutassanak be. Hargita Megye Tanácsa segíteni szeretné azt a folyamatot, hogy a fát helyben dolgozzák fel, és elsősorban az erdőtulajdonosok, illetve a helyi vállalkozók profitáljanak ebből. A közbirtokosságokkal és erdészetek képviselőivel, erdőtulajdonosokkal, fafeldolgozó vállalkozókkal való találkozások célja, hogy az általuk bemutatott összefogás példaértékű legyen.

Június 25-én a zetelaki és a homoródalmási közbirtokossághoz látogattak, a székelykeresztúri Explocom GK Kft.-hez, illetve Ágoston Györggyel, a Székely Játékok adminisztrátorával találkoztak a fenntartható erdőgazdálkodás munkacsoport és a sajtó képviselői.

 

Az összefogás számos család megélhetését biztosítja

A Zetelaki Közbirtokosság tevékenysége a fenntartható erdőgazdálkodásban, az erdeigyümölcs feldolgozásában, az állattenyésztésben szolgál jó példával. Az odalátogatókat Jakab Ferenc elnök, Erőss József ügyvezető igazgató és Kovács Zoltán, az erdeigyümölcsöt felvásárló részleg vezetője fogadta. A közbirtokosság 8315 hektár erdővel és 1800 hektár legelővel rendelkezik. Odafigyelnek arra, hogy a helyieket segítsék, így a nyersanyagot elsősorban nekik adják el. Kilenc fafeldolgozó cég működik a községben, azoknak a szükségletét nagyjából lefedik. Ez hosszútávon fenntartható, hiszen folyamatos az ültetés. Az állattartás azért fontos, mert úgymond életben tartja a legelőket, csökkenti ezeken a tűzveszélyt, a szükséges takarmányt pedig a helyiektől vásárolják fel. Tavaly került sor arra a befektetésre, amelynek során megvásárolták és felújították azt a területet, illetve épületet, ahol a gyümölcsfeldolgozó létesült. A begyűjtésre más közbirtokosságokkal is szerződtek, felvásárolják a gombákat is. A feldolgozott termékeket főként helyi üzletláncokban, de más helyeken is értékesítik, ötéves társulási szerződést köttek a Székelygyümölcs Egyesülettel, amely a feldolgozást irányítja. A környék legnagyobb közbirtokossága támogatásokból, pályázatokból finanszírozza beruházásait. Tizenhárom fakitermelő csoportot foglalkoztat, illetve helyiektől vásárolja az erdeigyümölcsöt, gombát. Összefogással építették fel azt a láncot, amely számos községbeli családnak a megélhetését biztosítja.

 

Európa-szinten egyedi technológia

- Próbálják bezárni a kört - így fogalmazott Kovács Géza, a székelykeresztúri Explocom GK Kft. ügyvezető igazgatója, amikor azt a technológiát mutatta be, amelynek során a hulladékot is felhasználják, gyakorlatilag nulla veszteséggel dolgoznak. Ez a technológia - amelyet nap mint nap fejlesztenek - Európában is egyedi. Kovács Gézának a nagyapja és az apja is szénégető volt, ezt folytatta, kezdetben hagyományos módszerekkel, később kezdett foglalkozni a zöldenergiás programmal. Míg korábban a faszén égetése közben felszabaduló energiát nem tudták hasznosítani, addig ma már villanyáramot állítanak elő belőle. A fát 100 kilométeres körzetből szerzik be, a hulladékot is felhasználják, grill faszenet, ipari faszenet és grill faszén brikettet gyártanak. Legújabb próbálkozásuk az energiafűz felhasználása, a biomasszát Kovászna megyéből vásárolták. Ma 30 alkalmazottnak biztosít jövedelmet az a vállalkozás, amely önerőből épült. Kovács Géza korábban ausztriai, németországi, holland és svájci üzemeket látogatott meg tapasztalatszerzésre.

 

Pályázati finanszírozással erdei utakat javítanak

A Homoródalmási Közbirtokosság célja, hogy a fa kitermelése, feldolgozása és aztán értékesítése, illetve a tagság segítése - ismertette Sándor Kálmán elnök. A közbirtokosság egyik korábbi cégét újraélesztették, lábon is adnak el fát, de a többit saját alkalmazottakkal dolgozzák fel. A fűrészáru nagyrészét a községben és a tagságnak adják el, továbbá a tagok a fát piaci áron alul vásárolhatják meg. A legelőjoggal rendelkezők a bérbe adott területekből származó bevételből osztalékot kapnak, az erdőjog után bizonyos mennyiségű fa ingyen jár. Sándor Kálmán hangsúlyozta: a közbirtokosság nem profitorientált, célja, hogy működőképes legyen, és néhány családnak tudjon megélhetést biztosítani. Fontosnak tartják a közösség segítését, így adományoznak a különböző civilszervezeteknek, támogatják a helyi fejlesztéseket. A cégen keresztül is próbálnak támogatásokhoz jutni, de egyedüli közbirtokosság, amely 1,5 millió eurós finanszírozást nyert pályázat révén két, összesen 14 kilométer erdei út felújítására. Mivel az erdők Erdővidék szomszédságában vannak, ezek adminisztrálását átadták a Baróti Magánerdészetnek. Ennek hozadéka, hogy a megyében elsőként, az országban harmadikként kapták meg az erdőmenedzsmentre vonatkozó FSC minősítést, amely a fenntartható és felelős erdőgazdálkodást tanúsítja. Jövőbeli terveik a kitermelés kapacitásának növelése, a fenntartható erdőgazdálkodás elősegítése, a gépparkjuk bővítése.

 

Székely Furfang

Ágoston György, a Székely játékok adminisztrátora, a forgalmazó Gyopár Kft. ügyvezetője Máréfalván fogadta a látogatókat Gergely Simon István asztalossal közösen, akinek műhelyéből kerülnek ki a Székely Furfang elnevezésű összerakható, logikai játékok. Egyelőre 4 típusú játék van piacon, illetve Gergely Simon István gyártja azokat a kereteket is, amelyekben havasi gyopárt árusít Ágoston György. Ezek a játékok tulajdonképpen olyan illesztések, amelyeket régen az ácsok használtak, és még ma is megtalálható a fafaragóknál. Egy régről visszahozott játék a jelenbe, mint Ágoston György elmondta, ezért is volt számára fontos, hogy megkapja a Székely termék védjegyet. Az általa forgalmazott társasjátékok, a Székely aktív és a Székely gazdálkodó bábui is fából készülnek. A nyersanyag a környező erdőkből kerül a máréfalvi műhelybe, a hulladékot fűtésre használják a termékek szárításához.

Hargita Megye Tanácsa a fa helyi feldolgozásának és értékesítésének lehetőségeit bemutató egyeztetéssorozata keretében az illetékesek és a sajtó képviselői korábban Csíkszékre látogattak, a következő célpont Gyergyó vidéke.

 

 

Hozzászólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód:  

 
 
 
Keresés:

 

 

HIRDETÉS


 
A ZöldportálrólA csapatKapcsolatJogi nyilatkozat                                     Copyright © 2018 Zöld SzékelyFöld Egyesület és DirectWEB. Minden jog fenntartva.