Főoldal Fogyasztás Sötétzöld Őrszem Nyomkereső Zöldtech Fotóriport Kapcsolat
Programajánló
•   2016. január 13 - Ember és Természet Kollégium    tovább >>
•   2016. január 9-10 - Túlélő túra az Úz völgyébe    tovább >>
•   2015. december 4. - „Magyarok a világ nyolcezresein” - rendhagyó földrajzóra    tovább >>
•   2015. november 30. - Best 100 - nemzetközi fotópályázat    tovább >>
•   2015. október 17. - Járjuk be Erdővidéket! – honismereti túrasorozat (67.) Dénes István emléktúra 2015    tovább >>
•   2015. október 24. - Fogolyán Kristóf Teljesítménytúra    tovább >>
•   2015. október 14. - Az atomenergia – áldás vagy átok? - előadás    tovább >>
•   2015. október 8 - Egy rendhagyó nászút kerékpárral a világ körül-élménybeszámoló    tovább >>
•   2015. október 10 - VIII. Káposztavágás-vásár Szépvízen    tovább >>
•   2015. október 2-4. Egyeskő 60 teljesítménytúra    tovább >>

Még több>>  

Hírlevél
  Zöld szerda
     • Zöld szerda
  Csípős túró
     • Csípős túró
  Ajánló
     • Zöldportál - videó
     • Filmajánló
     • Könyvajánló
  Környezeti nevelés
     • Nevelés
     • Hangyasuli
  Természetvédelem
     • Védett területek
     • Biodiverzitás
  Pályázatok/Képzések
     • Engedélyeztetés
     • Képzés
     • Környezetvédelmi pályázatok
Hulladék átvevőhelyek >>
Szavazz
Te mit teszel azért, hogy óvd a környezetet?
Szavazás állása
 

 

Börtön jár a békacombért

A Réti Csík Természetvédelmi Egyesület partnerségben a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel nemrégiben megbeszélésre hívta meg a Környezetvédelmi Őrség, a Városi Rendőrség, a Halász-Vadász Egyesület, valamint a környezetvédelmi szervezetek képviselőit.

Szerző: Csonta László


 

A találkozó célja volt megoldást találni az országos védettséget élvező gyepi béka (rana temporaria) védelmére, hiszen ilyenkor tavasszal megsokasodnak a „békacombvadászok". A békák lábait a helyszínen levágják, majd a békákat otthagyják, azok pedig az időjárás függvényében órákat-napokat szenvednek amíg kimúlnak. A gyepi békák egyik kedvenc területe Szécsenyben találhat. A Barátok Szegének nevezett helyi védettséget élvező természetvédelmi területen az elmúlt években több száz béka esett áldozatul a békacombra vadászóknak.

 


   

A hatékony védelem érdekében szükséges a különböző szervezetek, intézmények közötti együttműködés, hiszen egy civil szervezetnek nem áll jogában számonkérni vagy büntetni, ezzel szemben sem a Környezetvédelmi Őrségnek, sem a helyi rendőrségnek nincs kapacitása egy ilyen jellegű terület folyamatos felügyeletére. A megbeszélésen az a megállapodás született, hogy az őrség és a rendőrség kiemelt figyelmet szentel a problémának, és amennyiben a területen tartózkodó civilek igénylik, azonnal kiszállnak a terepre, hogy felelősségre vonják a tetten ért személyeket.

Fontos, hogy az 57/2007-es védett területekre vonatkozó sürgősségi kormányrendelet 52-es cikkelye g) pontja, valamint a 49/2011-es törvény szerint bűncselekménynek számít a nemzeti érdekeltségű szigorúan védett faj, a gyepi béka befogása, megölése. Tettenérés esetén 30.000-60.000 lej bírság, vagy 3 hónaptól 1 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

 

 


   A gyepi békák a párzási időszakban a legsebezhetőbbek, hiszen ilyenkor nagyobb tömegben csoportosulnak és könnyen megfoghatóak. Ez az időszak az időjárástól függően megközelítőleg egy hetet tart. A programban részt vevő civil szervezetek célja, hogy ebben az időszakban kiemelt figyelmet szenteljenek a problémának, cikkekkel, információs táblákkal hívják fel a figyelmet a gyepi béka védettségére. Ugyanakkor a civil szervezetek erre az egy hétre „őrséget" szerveznek, amelyre minden környezetvédelemet fontosnak tartó embert várnak. A pontos időpont szintén időjárásfüggő, valószínűleg március közepére tehető. A kiemelt egy hét alatt betekintést nyerhetünk a gyepi békák életébe, szakemberek segítségével érdekes előadások is hallgathatunk. A programban részt venni szándékozók jelentkezhetnek Péter Gabriellánál a 0740-702509-es telefonszámon.

A program megvalósításában partner a Zöld SzékelyFöld Egyesület, támogató a Polgár-Társ Alapítvány.

 
Barátok Szege

Helyi jelentőségű természetvédelmi terület. A Csíki-medence egyik legjobb állapotban megőrződött ártéri tájrészlete. Az 1970-es, 1980-as években az Olt szabályozása során a folyó természetes medrét feltöltötték, óriási természeti kárt okozva. A régi meder egyedül itt, a Szeredai-fürdőtől északra maradt meg.

A Barátok Szege egy majdnem egy hektáron elterülő mocsár. Tavasszal számos vonuló madár figyelhető meg itt: vadlúd és vadréce fajok, cankók, lilék, gémek. Ugyanakkor a terület a gyepi béka egyik legnagyobb csíki populációjának a szaporodóhelye. A Székelyföldön kecskebékának nevezett faj jellegzetes hegyvidéki kétéltű. Egykor nagyon nagy számban fordult elő a székelyföldi medencékben.

   

Az európai kétéltűek között egyedülálló módon a hegyi patakokat használja tavaszi vándorlásra. Hegyi forrásokban telel, és az első nagyobb hóolvadással lesodródik az áradó patakokon, majd gyalogosan jut el a patak mentén vagy az Olt árterületén található sekély tavakba. Itt a békák nagy csapatokba gyülekeznek és szaporodnak. Minden nőstény egy dió nagyságú petecsomót rak le, amely a vízben hamarosan hógolyó méretűre duzzad. A felnőtt békák petézés után szétszélednek, és őszig szárazföldi életmódot folytatnak. A felnőtt békák több kilométeres távolságból is visszatalálnak az általuk ismert szaporodóhelyre.

Viszonylag nagy termete és tömege miatt combját sok helyen gyűjtik. Az utóbbi évtizedekben azonban számuk nagymértékben lecsökkent, ezért a faj védelem alá került. A romániai természetvédelmi törvény értelmében szigorúan védett faj, gyűjtése csak a Környezetvédelmi Hivatal által kibocsájtott engedéllyel lehetséges.

Számos madár (gólya és gém fajok, békászó sas) és emlősfaj (nyest) számára fontos táplálék. A petéket és a lárvákat gőték, halak és számos gerinctelen állatfaj fogyasztja. 

Hozzászólok:


Név:
E-mail:
Hozzaszólás:
Ellenőrző kód:  

 
 
 
Keresés:

 

 

HIRDETÉS


 
A ZöldportálrólA csapatKapcsolatJogi nyilatkozat                                     Copyright © 2018 Zöld SzékelyFöld Egyesület és DirectWEB. Minden jog fenntartva.